• Het aandeel van de Chinese ontwikkelaar van communicatie- en veiligheidssystemen QuantumCTek is op zijn eerste beursdag ruim 10 keer zo veel waard geworden.
  • Door die explosieve stijging betalen beleggers nu 110 keer de jaaromzet en 600 keer de jaarwinst voor het aandeel.
  • Het tekent de hype die er heerst rond de beursgang van techbedrijven in China.

Een Chinees techaandeel is donderdag op zijn eerste beursdag met 924 procent omhoog geschoten, meldt persbureau Bloomberg.

QuantumCTek gaf aandelen uit voor 36,18 yuan per stuk, omgerekend 4,57 euro. Aan het eind van de handelsdag waren ze bijna 370 yuan waard. Dus ruim tien keer zo veel. Door die koersexplosie steeg de waarde van het bedrijf van omgerekend 365 miljoen euro naar 3,7 miljard euro.

Het technologiebedrijf ontwikkelt communicatiesystemen en houdt zich bezig met de beveiliging van netwerken. De beursintroductie vond plaats op de beurs van Shanghai. Daar worden geen grenzen gesteld aan koersbewegingen tijdens de eerste vijf handelsdagen na een beursintroductie.

QuantumCTek verbrijzelde een nog maar net gevestigd record wat betreft de koerswinst op de eerste handelsdag in Shanghai. Eerder deze week vestigde Tinavi Medical Technologies een record met een koersstijging van 614 procent op de eerste beursdag. Dat was op dinsdag.

Ook de eigenaren van beursdebutant Geovis Technology mogen niet klagen. Dit aandeel steeg afgelopen woensdag op de eerste handelsdag met 438 procent.

Ongekende hype rond techaandelen

De techbeurs van Shanghai, de Star Market, is sinds 30 juni omgerekend bijna 1.000 miljard euro in waarde gestegen, vanwege de enorme hype rond beursintroducties van Chinese techbedrijven.

QuantumCTek boekte afgelopen boekjaar volgens de site China Knowledge een omzet van omgerekend 33 miljoen euro, bij een winst van iets meer dan 6 miljoen euro.

Daardoor waarderen beleggers het bedrijf momenteel op ongeveer 110 keer de jaaromzet en 600 keer de jaarwinst. Daar kan zelfs de Amerikaanse beurslieveling Tesla niet aan tippen.

LEES OOK: Deze 3 techaandelen bepalen voor een groot deel hoe sterk de AEX presteert